Project news from Fyens Stiftstidende
Ville man købe en elbil, hvis der ikke var et sted at lade den op? Næppe. Tilsvarende er det afgørende for elfærger, som Ellen på Ærø, at der er mulighed for at "tanke op", når man lægger til havn.
Syddansk Universitet er derfor drivkraft på et nyt nordisk EU-projekt, der skal undersøge, hvordan man kan gøre havne i Nordsøen gearet til at modtage el- og brintdrevne fartøjer. For eksempel ved at sørge for, at de kan blive ladet op, når de lægger til.
- Det, vi helt overordnet håber at opnå, er at fremme brugen af miljørigtig havgående transport. Og at skabe grundlag for det ved at udvikle den nødvendige infrastruktur på havnen, siger Christian Veje, professor på Center for Energy Informatics ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU.
- Den CO2-udledning, der er ved dieselfærger, er ret substantiel, så hvis man kunne gøre dem el- eller brintdrevne, ville det være et kraftigt bidrag til den danske CO2-neutralitet. Derfor er det vigtigt at have viden om, hvordan man laver fornuftig havneinfrastruktur for at kunne servicere de skibe, siger han.
Projektet løber til marts 2023 og det samlede budget er på hele 32 millioner kroner, hvoraf halvdelen er finansieret via EU’s Interreg-program.
- Jeg tror, det kan komme med et betydeligt bidrag til overgangen til CO2-neutral maritim transport i Nordsø-regionen og gøre regionen til forløbere i verden på det her område. Projektet kigger ikke kun på skibsejerne men også på havnene, og vi hører ofte, at havnene har en meget vigtig rolle i den her overgang. Det er et rigtig godt projekt, og vi har høje forventninger. Jeg glæder mig til at se de første resultater, lyder det fra Annemieke Feikens, der er projektrådgiver ved EU's Interreg North Sea Region Programme.
En undersøgelse af færge-markedet i Norden har vist, at 60-85 procent af de nordiske færgeruter har længden og de rette forhold til at kunne sejle på el. Teknologien, der i mange år har været en barriere, findes nu, og i dag er det hovedsageligt forholdene på land, der er en barriere.
Et af stederne, hvor det er lykkedes at etablere en el-færge, er imidlertid på Ærø - nemlig færgen "Ellen". Netop derfor er Ærø Kommune også med i projektet sammen med partnere fra Sverige, Holland, Belgien og England.
- Det betyder rigtig meget, at Ærø kan finde samarbejdspartnere i hele Europa og dele erfaringer og viden. Vi forventer både at kunne få noget ud af det vidensmæssigt, men også at gøre opmærksom på de muligheder, der er, ved at have el-transport, så det kan blive udbredt til hele verden, siger Allan Krogh Filtenborg, kommunaldirektør i Ærø Kommune.
Selvforsynende med vedvarende energi
Det særlige fokus på Ærø i projektet er at lave en intelligent styring af energi-systemet på havnen i Søby.
Der er i dag en velfungerende ladestation, men målet er, at Ærø skal være selvforsynende med el. Derfor undersøger man blandt andet mulighed for at have en lagringsenhed på havnen.
- Vi satser på at komme et skridt tættere på vores mål om at være selvforsynende med vedvarende energi. Den store hurdle lige nu er at udligne produktionen. Vores lokale vindmøller producerer, hvad der svarer til 120 procent af Ærøs energiforbrug, men i realiteten dækker de kun 65 procent af øens forbrug. Der er en skævvridning i, hvornår vi bruger, og hvornår vi producerer. Det er det spild af energi, og så betyder det også, at vi importerer ikke-CO2-neutral strøm på tidspunkter, hvor vindmøllerne ikke kører, forklarer Cecilie Larsen, der er projektleder for vedvarende energiprojekter i Ærø Kommune.
- I større skala er det også relevant, fordi der er mange mindre havne - især på øer, både i Danmark men også i resten af Europa, hvor elnettet er rigtig dårligt. Vi hører tit om færgeruter, der er interesserede i at skifte til el, men som ikke kan overkomme det, fordi de ikke kan se, hvordan de skal lykkes med at lade en stor el-færge. Hvis vi kan komme med nogle anbefalinger i den forbindelse, er der forhåbentlig flere, der kan overkomme opgaven, og så kan vi få flere diesel-færger udskiftet med el-løsninger, siger hun.