PARTRIDGE

Jong en oud trekken op ontdekkingsreis met de patrijs

13 September 2018 - Published by Paul Stephens
Vorige zondag genoten ruim 90 mensen met hun gezin van een ontdekkingsreis doorheen het leefgebied van de patrijs onder een stralende zon. Te paard, te voet en per kano kon iedereen uitgebreid kennis maken met de inspanningen die lokale landbouwers in samenwerking met Inagro leveren voor de patrijs en andere akkervogels op hun velden.

PARTRIDGE is een Europees project waarin vijf landen de handen in elkaar slaan om in tien voorbeeldgebieden betere leefomstandigheden te creëren voor de patrijs. Via samenwerking tussen landbouwers, onderzoekers, jagers, natuurbeschermers en beleidsmakers wordt gewerkt aan duurzame akkerbouw met behoud van natuur. Zo willen VLM, Instituut Natuur- en Bosonderzoek, Eco², Hubertus Vereniging Vlaanderen en Inagro 30 % meer biodiversiteit realiseren in de voorbeeldgebieden.

Ramskapelle is één van die voorbeeldgebieden. In het gebied van 500 hectare, dat zich uitstrekt over Nieuwpoort en Diksmuide, werden recent patrijsvriendelijke maatregelen aangelegd. Die moeten het voedselaanbod met insecten en granen vergroten en voldoende schuil- en nestgelegenheid bieden voor de akkervogels. Niet alleen de patrijs vaart er wel bij. Ook andere akkerplant- en diersoorten liften mee.

undefined

Het project is halfweg en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Hoog tijd dus om ook het brede publiek kennis te laten maken met de acties die landbouwers en projectpartners ondernemen om patrijzen opnieuw een duurzaam bestaan te bieden op de akkers. Onder een aangename zomerzon namen zo’n 90 mensen met hun gezin een kijkje in het demonstratiegebied van Ramskapelle. Het werd een ware ontdekkingsreis waarbij te paard, te voet en per kano het demonstratiegebied in Ramskapelle werd verkend. Jong en oud maakte kennis met de vele bloemblokken, de grasstroken en de keverbank die patrijzen van eten, nestgelegenheid en dekking moeten voorzien. Onder leiding van een natuurgids en enkele lokale landbouwers werden de vele maatregelen en de leefgewoontes van de patrijs toegelicht.

Een fotozoektocht met verrekijker voor de jongste leden van het gezin leerde ook hen spelenderwijs kennismaken met biodiversiteit op de akkers.
Afsluiten deden we op de boerderij van één van de deelnemende landbouwers in PARTRIDGE, waar iedereen getrakteerd werd op een drankje, een hoeve-ijsje en leuke randanimatie.

undefined

undefined

undefined

undefined