CATCH

Eerst verrijdbare Climate escaperoom Adapt or BTrapped onthuld

07 July 2020 - Published by Manon van de Riet
Denken mensen eerder om het klimaat als ze een escaperoom over klimaat doen? In Zwolle willen ze daarachter komen.

De gemeente heeft daarom de eerste verrijdbare escaperoom laten bouwen over klimaatverandering. Hij heet Adapt or BTrapped, ofwel: Pas je aan of je zit vast. Buitenlandse studenten van de creatieve vakschool Cibap en van Hogeschool Windesheim hebben hem gebouwd bij gamestudio 038Games. De burgemeester van Zwolle, Peter Snijders, doet ook mee. Hij speelt in een filmclip over de escaperoom en waarschuwt de Zwollenaren. 

undefined

Het verhaal
Spelers die instappen, komen in de toekomst, het jaar 2050 terecht. Buiten raast Storm Donald. Kunnen ze binnen 20 minuten ontsnappen en de puzzels oplossen? Hierbij moeten de spelers allerlei dingen aanpassen aan hun eigen huis en buurt.

 

undefined

Bij de onthulling van de escaperoom op 23 juni jl. beleefde de filmclip met de burgemeester ook de première. De 8 studenten die de escaperoom gemaakt hebben, kregen terecht een groot applaus.

De escaperoom is gebouwd met geld uit Europa. Daar vinden ze het ook belangrijk dat Europeanen zich bewuster worden van klimaatverandering en wat inwoners daar zelf aan kunnen doen. Daarom zijn ze het CATCH-project gestart met 7 landen rond de Noordzee. CATCH komt van: 'water sensitive Cities: the Answer To CHallenges of extreme weather events', deze mondvol betekent: waterbewuste steden, het antwoord op extreem weer, zoals hitte, droogte en stortbuien. Dat zagen we onlangs nog in het Brabantse Mierlo, in Helmond, Gouda en in Vlissingen. Voor het goed omgaan met extreem weer moet veel meer worden samengewerkt dan nu. Daar is de escaperoom ook een mooie oefening voor. In de regio Zwolle wordt al flink samengewerkt, bijvoorbeeld in het samenwerkingsverband Climate Campus, speciaal opgericht om de regio klimaatbestendig te maken. De bedenkers van de klimaatescaperoom waren net afgestudeerde trainees van Waterschap Drents Overijsselse Delta, ook lid van de Climate Campus. Samen kon het verder worden uitgewerkt. In september hopen de makers en bedenkers dat de escaperoom gebruikt gaat worden door inwoners in twee buurten in Zwolle. Daarvoor moet eerst het spel, bedacht voor de coronatijd, nog worden aangepast aan de 1,5 m samenleving.